"אני יודעת שזה לא ענין של תת המודע, זה רק בגוף", כך היא עונה לי כשאני מציע את הרעיון כי הכאב בגב נובע מקושי רגשי, וכלל אינה שמה לב לסתירה בין ההצהרה "אני יודעת" לבין שלילת מעורבות החלק הלא-יודע של מוחה, בבעיה.

היא לא לבד, רבים מאיתנו נוטים להתעלם מתפקידו של המוח התת-מודע שלנו במגוון בעיות של הגוףנפש.

ראשי תיבות EFT פירושן "טכניקה לחופש רגשי" (Emotional Freedom Technic). שיטה פשוטה זו צוברת פופולריות רבה בעולם הטיפול ההוליסטי, בעיקר מפני קלות הביצוע שלה ותוצאותיה המהירות, בכל הקשור לטיפול במגוון בעיות גופניות ורגשיות הנובעות מתת המודע שלנו (ולמעשה, מרבית בעיותינו נובעות משם...). EFT היא שיטת טיפול שאני אוהב במיוחד, כי קל מאוד ללמד מתרפאים להשתמש בה בכדי להקל על עצמם, והיא "שווה ניסיון" בכל מצב של קושי רגשי, בעיה של הנפש ואפילו מחלה או כאב פיזי. במאמר להלן הסבר על השיטה, מדוע ואיך היא עובדת וכיצד לבצעה בעצמכם. תהנו.


#f9f9f9

​הבהרה ותניית פטור: 
הידע המובא בדף זה מקורו בלמידה אישית והוא ​מיועד להשכלה כללית בלבד. השימוש הנעשה בידע זה הוא על אחריות המשתמש בלבד. הכותב אינו רופא. ​מילים עם השורש רפא (כמו רפואה או ריפוי), אם מופיעות בדף, אינן קשורות או מרמזות על ריפוי ​ע"י רופא או בשיטות המקובלות ברפואה הרגילה.
קרא​ו עוד ​מדוע נדרשת הצהרה זו...

img-6

כדי להסביר מה זה EFT, אני אוהב להתייחס לשיטה זו כדרך לפנייה אל תת המודע, המבקשת להשתיל שם מסרים חדשים במקום מסרים ישנים ומגבילים. השינוי שתרגול EFT עושה קורה בתת המודע, ושינוי זה משפיע באופן משמעותי ביותר על הגוף, הנפש, הרגש ורמות נוספות  של אישיותנו. אולם בטרם נפנה להבין את שיטת EFT, הבה נבין קצת יותר מהו אותו תת-המודע שלנו, מדוע הוא כל כך חשוב ומהותי בחיינו, וכיצד זה קורה שהוא זוכה להתעלמות במרבית הזמן.

כוחו של תת המודע

תת-המודע שלנו הוא ה"יישות" במוחנו האחראית על היישום האוטומטי של הניסיון הנצבר שלנו כדי שישרת אותנו במהלך חיינו. תפקידו הוא להפעיל באופן אוטומטי תגובות מסוימות, המבוססות ניסיון עבר. תת המודע זוכר כל דבר שחווינו, וגם את כל דבר שקרה בחיינו (ואף טרם נולדנו!), גם אם לא חווינו אותו כלל במודע. תת המודע שלנו אוגר כל פיסת מידע ומשתמש במידע זה כדי להנחות אותנו בחיים באופן אוטומטי, ומבלי שנצטרך לחשוב על כל פעולה ותגובה. אנו הולכים בלי לחשוב. אנו רואים מדרגה וללא מחשבה מרימים את הרגל כדי לטפס בה, מישהו זורק עלינו כדור ואנו מתכופפים או מניעים ידנו ותופסים אותו בלי לחשוב על פעולות אלו. כל אלו הן פעולות אוטומטיות כעת, אך הן לא היו אוטומטיות כאשר נולדנו. לקח לנו זמן רב ללמוד פעולות אלו של הליכה (שנה של התפתחות) תפיסה עם היד (שנים אחדות) ואחרות, אולם כעת אנו מבצעים אותן ללא כל מחשבה מודעת. לאחר שלמדנו אותן, תת המודע תפס עליהן פיקוד ובכך שחרר את המודע שלנו לעניינים ה"חשובים" הדורשים התייחסות מודעת.

img-7

כדי לספק אוטומציה זו, תת המודע אוגר כמות עצומה של מידע, והוא למעשה החלק הגדול והחזק של המוח שלנו, החזק והגדול בהרבה מהחלק המודע של המוח. אולם, עיקר כוחו של תת המודע אינו בגודלו, אלא בהיותו מעין מחשב-על הפועל עבורנו ומפעיל אותנו מבלי שנהיה מודעים לפעילותו. זה נשמע מפחיד לחשוב על ישות כזו החבויה בנו, אך יש לזה יתרונות רבים עבורנו. מחשב-העל פועל בשבילנו בלי להטריד אותנו בדברים שאינם חשובים ומאפשר לנו לעשות אותם באוטומט, תוך שהוא מֶפַנֶה אותנו למה שחשוב באמת. עם זאת, פעמים רבות הוא גם מפעיל אותנו בכיוונים אחרים ובתגובות שונות מאלו שאנו, במוחנו המודע, רוצים בהם ומתכוונים להם.

אתם בוודאי מכירים את התחושה של כעס המציפה אותנו וגורמת לנו להתפרץ על דברים של מה בכך, התפרצות שאנו מצטערים בה אחר כך. או המקרים בהם אנו זורקים הערה שנונה ו/או פוגעת, מבלי שבכלל התכוונו והבנו כי אנו פוגעים באחר. או מקרים אחרים בהם אנו קופאים במקום בו אנו מבינים, בדיעבד, כי ראויה היתה תגובה ברורה ומידית, וכך הלאה. כל אלה נובעים מתגובות "אוטומטיות" של תת המודע, המגיב למצב כפי שהוא תופס אותו בתגובה אוטומטית שאולי היתה מתאימה בעבר, אך כעת היא עלולה להיות לנו לרועץ.

כך באשר להתנהגויות ולתגובות, אך מה במקרים בהם מתח גורם לנו לכאב ראש, כאב גב או ברך שמקורו אינו ברור, מצב של מחלה שתקפה אותנו, או תנועות לא רצוניות של איברים, דוגמת טיקים בעין וכדומה. כל אלו הן בוודאות תגובות לא מודעות, אך האם הן נובעות באמת מהמוח שלנו, או שהן רק של הגוף, כמו שנוטה הגישה הרפואית השלטת לחשוב? האם בכלל יש כזה דבר "רק של הגוף"?

בסיס ידע מדעי וקליני גדל והולך מראה לנו כי הגוף והנפש חד הם ונכון לקראם גוףנפש, כפי שאני עושה באתר זה. לתת המודע,  המרכיב העיקרי עיקרי של הנפש, יש את כל הגוף לשלוט בו, לנהל אותו אך גם להאזין לו ולקבל ממנו משוב. לכן, כאשר קורה משהו לגוףנפש, תת המודע קולט, רושם וזוכר הכול (גם אם אנו חושבים ששכחנו). מצד שני, כאשר לתת המודע יש בעיה, הבאתה לביטוי בגוףנפש היא הדרך היחידה של תת המודע לנסות לטפל בה (שהרי אין לו בשליטתו שום דבר אחר שאינו הגוףנפש שלנו). מסיבה זו, קונפליקטים וטראומות שאנו חווים בכל רמה של הגוףנפש, יתבטאו תמיד בצורה מסוימת בגוףנפש, אם כרגש כמו עצב, כעס, פחד וכדומה, ואם כבעיה גופנית, כאב או מחלה מלאה, וכדומה. בכל מקרה מדובר בתכנית ביולוגית שהופעלה בגוף כתגובה וכפתרון לקונפליקט. בכל מקרה כזה, תת המודע שלנו הוא המגיב עבורנו. הוא סרק את מאגר זיכרונותיו ותגובות העבר שלו, ובחר את התגובה המתאימה ביותר ע"פ אותו ניסיון עבר, גם אם תגובה זו אינה בהכרח מתאימה לנו כיום, ואפילו היא עלולה, לתפיסתנו המודעת, להיות מעוותת לחלוטין בחומרתה, כמו, לדוגמה, דיכאון, כאב או מחלה קשה.

זהו לא יותר מאשר תיאור קצר וממצה של אותו מוח אדיר וחבוי זה שלנו וכוחו העצום בחיינו. ארחיב יותר על כוחו של תת המודע ועל ההתנהגויות והמחלות של הגוףנפש, הנובעות מהשפעות אלו, במאמרים על הרפואה החדשה ועל ריקול-הילינג (ריפוי בהיזכרות) בעתיד. אולם גם מתיאור קצר זה של תת המודע וכוחו "עלינו", אנו יכולים לראות כיצד היכולת לפנות אליו ולשנות את תגובותיו, ובכך את התחושות וההתנהגויות האוטומטיות שלנו  לתגובות המתאימות והנכונות יותר לחיינו כיום, יכולה להיות כלי רב כוח ושימושי ביותר לריפוי. זה מה שעושה EFT. וכעת הבה נרחיב על השיטה עצמה.

מדוע EFT עובד

כאמור, יש כמה וכמה השערות מדוע שיטת EFT יכולה להיות יעילה כל כך, וקצרה היריעה מלסקור אותן כאן. לתפיסתי, יעילות השיטה נובעת מכך שהיא פונה בו זמנית הן אל הגוף והן אל הנפש, אשר שניהם הם ה"לקוחות" הישירים של תת המודע. הפנייה אל הגוף נעשית על ידי טפיחה על או עיסוי של נקודות מסוימות, כפי שיוסבר בהמשך. הפנייה אל הנפש נעשית על ידי הצהרת אישור וקבלה עצמית מיוחדת, הנקראת "היפוך פסיכולוגי",  שמטרתה לתאר לתת המודע את הבעיה, ובמקביל "להבטיח" לו שלמרות קיומה של הבעיה, בעצם הכול בסדר.

באופן מעניין, מסתבר כי שילוב זה, כאשר הוא מדויק, יכול לשכנע את תת המודע לשחרר את התגובה האוטומטית הבעייתית שנרכשה ע"פ ניסיון העבר, ולאמץ תגובה חדשה המתאימה יותר לניסיון ההווה.

לדוגמה, אדם נכנס לחרדה בכל פעם שעליו להיכנס למעלית. פחד זה ממעליות נובע מכך שכילד הוא נתקע במעלית בלי יכולת להגיע לכפתורי התפעול ולשחרר עצמו, ומאז תת המודע מגיב בהפעלת חרדה כדי למנוע הישנות של אותה הסכנה. על ידי שימוש מושכל ב- EFT ניתן "להסביר" לתת המודע כי כיום אותו אדם הוא גבוה וכבר מגיע לכפתורים, כך שאין צורך להיכנס לפאניקה בכל פעם שצריך לעלות במעלית.

דוגמה אחרת יכולה להיות כעס על אדם אהוב או חשוב לנו. כעס כזה, בין אם מוצדק ובין אם לא, יכול לקלקל יחסים אם האדם האחר, ולפגוע בנו עצמנו או סתם למרר לנו את החיים. שימוש נכון ב- EFT יכול לשכך את הכעס ולפוגג את העלבון, כך שנוכל לקחת בחזרה את השליטה על רגשותינו ובכך לפתור את המצב הבעייתי, במקום להחמירו, כמקובל, על ידי תגובות נגד של עלבון וכעס.

דוגמה פיזית יותר היא של אדם שברכיו כואבות בעליה או ירידה במדרגות, ללא סיבה הניתנת לאיתור. בתחקיר עולה כי בעברו נפל בעת עליה במדרגות ונפגע בברכיו. תת המודע מגן עליו זה שנים בניסיון למנוע שימוש במדרגות על ידי ניסיון לחזק את הברכיים בכל פעם שיש מדרגות (המדרגות הן טריגר, המפעיל תגובה של המוח המתבטאת בכאבים בברכיים). גם כאן, השימוש המדויק ב‑EFT יכול להבהיר לתת המודע שהאדם הוא כעת כבר בוגר ומסוגל לעלות במדרגות ללא פגע. לפעמים זה כל מה שצריך כדי לשחררו מכאב כזה.

כפי שאפשר לראות, איתור הקונפליקט הראשוני הוא חשוב ומועיל כדי לפתוח בהליך EFT  מוצלח, וכן גם איתור של הטריגר, אשר מפעיל במקרים רבים את זכר אותו קונפליקט, המטפל ב‑ EFT יתחקר את המתרפא וישתדל לעזור לו להיזכר בקונפליקט הגורם, אך במידה ואין זה אפשרי לגשת לזיכרונות כאלו, ניתן בטכניקות שונות לגעת בבעיה בעקיפין דרך הביטוי שלה, הרגש או הכאב.

מאחר וטכניקות לאיתור הסיבות של קונפליקטים שונים תידונה במאמרים אחרים, לא ארחיב עליהן כאן, ואעבור ישירות לתיאור השימוש ב- EFT.

כיצד מבצעים EFT

שיטת התיפוף של EFT היא פשוטה למדי ללמידה, והיא מורכבת ממספר שגרות פשוטות

  1. נגדיר ונמדוד, יש לחשוב על הבעיה בה רוצים לטפל, ולנסות להגדירה בצורה ספציפית ומפורטת ככל שניתן, ככל שנהיה ספציפיים בהגדרת הבעיה, כך יקל על תת המודע שלנו להתחבר ולהגיב.
  2. ננסח את משפט האתחול, או ה"היפוך הפסיכולוגי" אותו נאמר שלוש פעמים בצורות שונות בכל סבב EFT, תוך כדי תיפוף על נקודת האתחול (הקרטה) או תוך עיסוי הנקודה הרגישה (ראו תרשים הנקודות).
  3. נתופף מהר וברצף על נקודות התיפוף 1 עד 8 תוך שאנו מתארים את הבעיה בצורות שונות, ומחליפים את נקודת התיפוף תוך כדי התיאור, במטרה לתאר באופן מגוון את הבעיה בה בחרנו לטפל. נעבור על נקודות 1 – 8 באופן זה לפחות פעמיים, תוך עצירה לנשימה עמוקה בין המעברים.
  4. נעריך מחדש: עם סיום הסבב ננשום עמוקות פעם פעמיים ונבצע הערכה מחודשת של הבעיה. נשים לב לשינויים שחלו באופן בו אנו חשים את הבעיה, ביחס להגדרה שעשינו בשלב 1.

להלן הסבר מפורט יותר של שלבים אלו תוך שימוש בדוגמאות אחדות:

להגדיר ולמדוד

אנו יכולים, לדוגמה, לרצות לטפל בבעיה כללית ומופשטת כמו "אני חסר בטחון", אולם תת-המודע שלנו אינו מבין הפשטה זו, לכן אך עדיף לרדת לפרטים ולתת תשובות לשאלות כמו:

  • במה מתבטא חוסר הביטחון? רצוי לטפל בביטוי הספציפי, לדוגמה גמגום, קושי בדיבור מול קהל, הרגשה של פחד שיגלו כי איני טוב כמו אחרים, ...
  • מתי קורה לי הביטוי הזה של חוסר הביטחון (בישיבות, בהרצאות עם הרבה משתתפים, כשאני מתרגש עם החברה, ...)
  • מה בדיוק קורה בסיטואציה הזו?
  • איך זה מרגיש לי כשאני בסיטואציה, מה הרגש העיקרי שמלווה את הסיטואציה?
  • כשאני חושב כעת על הסיטואציה, האם זה מתבטא במקום מסוים בגוף?
  • אם כן, איך זה מרגיש בגוף (גוש חונק בגרון, כאב בחזה, קושי לנשום, דפיקות לב, ...)?
  • כמה זה חזק בסולם של 1 – 10 (10 הכי גבוה)?
  • האם יש לזה צבע, מרקם, צורה כלשהם?
  • איפה ומתי פגשתי את זה לראשונה, והאם זה קשור לאירוע מסוים?
  • ...

חשוב מאוד לדרג את רמת התחושה/הפרעה בהווה. דירוג זה ישרת אותנו אחרי כל סבב EFT על מנת לראות אם יש שינוי בעוצמת התחושה. שאר הפרמטרים הנ"ל יעזרו אף הם, הן כדי להגדיר במדויק את הבעיה ולדברר אותה, והן כדי לבדוק בכל סבב את השינוי שחל בתחושות שלנו לגביה. שימו לב שגם אם האירוע התרחש בעבר, מה שאנו חשים לגביו עכשיו הוא הדבר שמפריע לנו והוא העניין בו אנו מטפלים.

אפשר ורצוי לרשום על פיסת ניר את הפרמטרים הללו כפי שהגדרנו אותם לעצמנו, הן כדי לזכרם במהלך התרגול, והן כדי לנטר את השיפור במצב.

שלב האתחול

או ה"היפוך הפסיכולוגי", בו אנו פונים אל תת-המודע שלנו באמירה בת שלושה חלקים, בה אנו מכירים בקיומה של  הבעיה , אך מבהירים כי למרות שיש בעיה, הכול בסדר ואנו מקבלים את עצמנו כמו שאנחנו, עם הבעיה המדוברת.

חשוב לשים לב כי אנו פונים אל תת-המודע שלנו, ולא אל החלק המודע והמֶחָשֵב של המוח (המיינד). תת-המודע שלנו חושב כמו ילד, מאמין לחוויות (בין אם אמתיות או מדומיינות) ואינו מבין הפשטות כלל. בנוסף, אך חשוב לא פחות הפניה אל תת-המודע נעשית תוך תיפוף רצוף על נקודת הקרטה, או עיסוי רצוף של הנקודה הרגישה (נקודות האתחול בתרשים). בגלל הקשר הישיר בין תת-המודע לגוף, המגע בנקודות אלו בגוף עוזר לתת-המודע להפנים את האמירה שלנו כאמת, ולשחרר את אחיזתו באותה הבעיה בה אנו מנסים לטפל.

לדוגמה, תוך כדי תיפוף על נקודת הקרטה נאמר את משפט האתחול לפי תבנית זו:

"למרות    בעיה X  , אני מקבל את עצמי באופן מלא ושלם".

זהו כל משפט האתחול, אשר עליו נחזור שלוש פעמים ברצף, מבלי להפסיק את התיפוף.

דוגמאות למשפטי אתחול אפשריים:

  • למרות שאני נבהל ומגמגם כאשר המורה מבקשת שאקריא לכל הכיתה, אני מקבל את עצמי באופן מלא ושלם!
  • למרות שכואבת לי ברך שמאל כשאני עולה במדרגות, אני מקבל את עצמי באופן מלא ושלם!
  • למרות שאני משתוקקת לשוקולד כל פעם אחרי האוכל, אני מקבלת את עצמי באופן מלא ושלם!
  • למרות שיש בי כעס על אחי בגלל שדחף אותי, אני אוהב ומקבל את עצמי באופן מלא ושלם!
  • למרות ההשפלה שאני חשה מאז שיוסי דחה אותי וזלזל בי, אני מעריכה ומקבלת את עצמי באופן מלא ושלם.
  • וכך הלאה ...

שימו לב לכך שבכל המשפטים ההתייחסות היא לתחושה בהווה, תוך אזכור האירוע הגורם, אם ידוע כזה, וסיומם תמיד בהצהרת קבלה עצמית ללא תנאי!

בעבודתי אני פוגש מתרפאים המרגישים התנגדות להגיד משפט זה, לרוב כי אינם מוכנים להצהיר קבלה עצמית ללא תנאי. כאן חשוב לזכור ולהדגיש כי ה"לקוח" של ההצהרה הזו הוא תת-המודע שלנו. משפט האתחול החוזר שלוש פעמים בכל סבב, משמש הן להצהרת טיבה של הבעיה, והן להצהרת קבלה עצמית ללא תנאי, אשר מיועדת אך ורק לתת-המודע שלנו. אין אנו חייבים להיות באמת בקבלה עצמית או לחוש אהבה ללא תנאי בעת שאנו אומרים את ההצהרה, היא נאמרת אך ורק בכדי שתת-המודע שלנו ישמע אותה, אפילו אם המוח המודע והשופט שלנו אינו מסכים איתה ומתקשה לקבל אותה. לשמחתנו, תת-המודע אינו שופט אותנו ואינו בודק את נכונות ההצהרה, אלא מקבל אותה, כמו כל דבר אחר שהוא חווה דרך הגוף, כנכונה ללא תנאי.

תיפוף ותיאור הבעיה

אחרי שחזרנו על ההצהרה שלוש פעמים תוך טפיחות על נקודת הקרטה, אנו עוברים לתופף על סדרת הנקודות 1 עד 8, תוך שאנו חוזרים ומתארים את הבעיה במשפטים קצרים. אנו טופחים עם שתי אצבעות על כל נקודה, חמש עד עשר תפיחות, ועוברים הלאה. המספר המדויק ומהירות התיפוף אינם חשובים במיוחד. אם נשתמש בדוגמה הנ"ל של גמגום תחת לחץ, אזי סבב תיפוף עשוי להתנהל כך:

  1. נתופף מעל העין ונגיד "אני מגמגם מול הכיתה"
  2. נתופף בצד העין ונגיד "אני בלחץ ויוצא לי גמגום"
  3. נתופף מתחת לעין ונגיד "הגמגום מביך אותי ומפריע לי"
  4. נתופף מתחת לאף ונגיד "זה מרגיש כמו גוש שחור בגרון שלא נותן לי לדבר נכון"
  5. נתופף מתחת לפה ונגיד "אני מרגיש נבוך וטיפש"
  6. נתופף מתחת לעצם הבריח ונגיד "הגמגום הזה מיותר לי ולא עוזר לי"
  7. נתופף מתחת לבית השחי ונגיד "אני מוותר על הגמגום הזה"
  8. נתופף על קדקוד הראש ונגיד "אני לא מצליח לשלוט בדיבור שלי"

לאחר כל סבב ניקח נשימה עמוקה, ונמשיך לסבב הבא, בו אפשר לחזור על אותם המשפטים או על  משפטים חדשים המתייחסים לבעיה בה מטפלים. תפקידם של המשפטים הוא לתאר לתת-המודע בצורה ברורה את מה שמפריע לנו, תוך התייחסות לרגשות, לתחושות הגוף ולדימויים רלוונטיים (צבע, צורה, גודל, מיקום, ...).

תיאור של נקודות תיפוף EFT תדרים מרפאים

נקודות האתחול והתיפוף של EFT

הערכה מחדש

בשלב זה נחזור ונמדוד את הבעיה, באותם המדדים בהם השתמשנו להגדרתה. נבדוק עם עוצמתה מרגישה שונה, אם מיקומה בגוף, צורתה או צבעה השתנו וכדומה. שימו לב שכל שינוי הוא לטובה, גם אם התחושה הראשונית היא שהבעיה הוחמרה, עצם קיומו של שינוי מראה לנו כי ניתן לשנות את המצב.

גם אם הבעיה הוחמרה (לדוגמה, המבוכה רבה עוד יותר, הכאב התגבר), סביר שסבבים נוספים של EFT ישפרו את המצב ויאפשרו להוריד את העוצמה ולרוב גם להגיע למצב בו הבעיה אינה מפריעה עוד ואינה משתקת, מזיקה לנו או מונעת מאתנו פעולה.

מפתחות להצלחה

לחזור על סבבי EFT אפשר כמה פעמים שרוצים, כאשר המטרה היא להנמיך ככל האפשר את עוצמת ההפרעה של הבעיה, ועד אשר אינה מפריעה כלל. עם זאת, התהליך יכול לקחת זמן, ולעיתים די בכך שהורדנו את עיקר עומס הבעיה, אם זה רגש או כאב, כדי שמכאן יתחיל ריפוי.

לרדוף אחרי מה שקורה: בכל סבב חשוב לדייק מחדש! ישנם מקרים רבים בהם אנו מסיימים סבב, עושים הערכה מחדש ומגלים שהבעיה המקורית השתנתה. חשוב לעקוב אחר שינוי זה ולהטמיע אותו בסבב הבא.

לדוגמה, אם בסבב ראשון הרגשנו גוש בחזה בעוצמה 7, יתכן שאחרי הסבב התחושה תשתנה לגוש חונק בגרון בעוצמה 5, במקרה זה, הסבב הבא יתאר את הבעיה תוך התייחסות למיקום החדש ולעוצמה החדשה של הגוש. כך גם נתייחס לשינוי בתחושה העיקרית, אם התחלנו לעבוד על כאב בברך, ובסבב הבא אנו מרגישים כי הדבר העיקרי הוא כאב ראש, הרי שבסבב הבא נעבור לטפל בכאב הראש. אם דיברנו על פחד בסבב הראשון, הוא במקרים רבים משתנה לכעס, ואז בסבב הבא נטפל ברגש זה.

לתחקר מחדש: קורה לעיתים קרובות כי אחרי סבבי EFT פתאום עולים זיכרונות חדשים היכולים לשפוך אור על הקונפליקט שהביא לבעיה מלכתחילה, או על הטריגרים המפעילים אותה. חשוב לעצור מפעם לפעם ולבדוק אם לא עולה כזה זיכרון, הרוצה לכוון את התהליך לכיוון חדש.

לסיכום

זה כל הסיפור של EFT. ההסבר אמנם ארוך, אך השיטה פשוטה וקלה ובעלת תוצאות מצוינות. כמובן, זה לא בהכרח מצליח בכל מקרה, ועם זאת, ראיתי מקרי החלמה מדהימים ונוכחתי כי הדיוק בהגדרת הבעיה והניסוח של משפט ההיפוך הפסיכולוגי הם החשובים ביותר, ואם אלו נעשים  במדויק וללא רתיעה, התהליך כמעט תמיד מצליח לשפר משמעותית את המצב ואף להביא להחלמה מלאה.

כמטפל ומרפא, אני מאמין כי האחריות על בריאות המתרפא נמצאת אך ורק בידיו, ואין מטפל או רופא היכול לשאת באחריות זו במקומו של המתרפא עצמו. ברור לי עם זאת כי מתרפאים רבים אינם מרגישים בשלים להחזיק באחריות כזו לבריאותם, הן בגלל חינוך ארוך שנים של כולנו כי "הרופא יודע יותר טוב על בריאות, והוא האחראי" (שתי עובדות שאינן מתיישבות עם המציאות) והן בגלל שלרוב המתרפאים חסרים כלים של ידע וטיפול עצמי. אני שואף לגשר על פער זה על ידי העשרת המתרפאים בידע רב וישומי  באופיו, כפי שמשתקף במאמרי האתר. שיטת EFT הינה כלי פרקטי ויעיל להתרפאות עצמית שאני שמח להעביר הלאה אליכם, המתרפאים.

רוצים ללמוד EFT?

מתחילים ומתנסים: אפשר לחוות ולהכיר את שיטת EFT ככלי טיפולי, במפגש אחד בין שעתיים. אם את או אתה רוצים לרכוש כלי לטיפול עצמי, זו הדרך. במפגש כזה תכירו בקצרה את התאוריה ואת הפרקטיקה של ביצוע EFT, תתנסו בטיפול EFT לימודי בענין או בעיה שתביאו, ותצאו עם הבנה פורצת דרך ועם כלי רב ערך לחיים מודעים יותר וחופשיים יותר מכאבי הגוףנפש

מטפלים ומעמיקים: הרוצים לרכוש כלי טיפולי חדש, ולאלו שרוצים להעמיק בידע ובהתנסות, קורסי EFT למטפלים הם התשובה. קורס זה בן שני מפגשים של 6 שעות, כולל לימוד עיוני, דוגמאות והתנסות בין המשתתפים.

התקשרו אלינו לפרטים על הקורס הבא.